Ga ook eens offline

De titel boven deze blog lijkt misschien wat raar. Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik een groot voorstander ben van het nieuwe werken, digitaal werken, hoe je het ook wil noemen. En dat klopt ook, wat mij betreft is het voor veel kantoren een gemiste kans als ze hier niet in meegaan (zie ook mijn blog over ‘het werken van de toekomst’)

Maar ook hiervoor geldt dat het toverwoord hierbij balans is! Het digitale werken geeft je de kans om waar ter wereld je werk te doen. Niet verplicht thuis aan de keukentafel of in een coworking-space. In feite is de hele wereld je kantoor.

Alleen, als je nooit naar ‘buiten’ kijkt, als je nooit goed om je heen kijkt en tot je door laat dringen waar je bent. Dan kan je dat wereldse-kantoor net zo goed inruilen voor eentje tussen 4 muren in een saai kantoorpand. Neem je laptop, je werk, mee de wereld in, ver weg dichtbij. Werken in een andere omgeving zorgt voor andere inzichten, voor inspiratie en een frisse blik.

Doe eens even je laptop een poosje dicht, zet je telefoon even uit en te geniet van je omgeving. Wat zie je, wat voel je en wat doet het met je? De mens is de afgelopen jaren, verder afgegleden van de natuur, van zijn roots. Juist door onze digitale ontwikkelingen zie ik weer kansen terug te keren naar je roots, naar de natuur.

De laptop, het wifi, de mobiele internetverbindingen, werken in de cloud, ze helpen er allemaal aan mee.

Door je werk zo in te richten en je locatie waar je werkt zo te kiezen kan je weer even opladen. De natuur laadt ons op. Niet door in het bos naar je laptop scherm te blijven turen, maar wel door diezelfde laptop even dicht te doen en je te laten meenemen door de geuren, kleuren en geluiden om je heen. Hiervoor hoef je niet ver te reizen, het park om de hoek is al een goede plek om te beginnen.

Wel eens nagedacht over wat jij je omgeving, de natuur, waar je bent terug kan geven? Vaak gunnen we onszelf de tijd niet hierover na te denken en als er al iets in ons opkomt is het excuus veelal geen tijd. Maar dat is ook het mooie van het nieuwe, digitale werken. Je bepaalt zelf wanneer je, je werk doet. Je kan dus zelf de tijd maken om je aan te sluiten bij een project in de buurt, of om die oude buurvrouw mee te nemen voor een kop koffie en een praatje, of om te helpen bij het

opknappen van de speeltuin, of om engelse les te geven als vrijwilliger op die school in afrika of…. Noem maar op…

Allemaal kansen, mogelijkheden voor jezelf en voor anderen, geholpen door het digitale nieuwe werken. Af en toe eens offline gaan geeft ruimte, ruimte in je hoofd en ruimte voor anderen mensen.

Wanneer ga jij weer even offline?

Geen reactie's

Geef een reactie